Flamenco Jerez i Chiclana: Jesús Méndez, Antonio Reyes i Luis “El Zambo”

Gran part de l’afició contempla la Baixa Andalusia com a epicentre del flamenc en l’actualitat. Així com ho va ser en els orígens d’aquest art que al novembre de 2010 va ser declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. 

El pas dels anys ha deixat alguns històrics bressols orfes de nous talents, o almenys ha minvat la conformació de nous valors com a primeres figures. 

No obstant això, aquest racó de Jerez Cadis i Los Puertos, on incloem a Chiclana, continua emanant com font sense fi les aigües més pròsperes per al canti, amb la seguretat que actualment la generació que està es dóna la mà amb l’anterior. 

Així, en aquesta proposta que capitaneja el major dels tres metalls convocats, Luis el Zambo, es donarà espai per a què la soleá, la seguiriya i, per descomptat, les buleries, tinguin un protagonisme indubtable. 

A Luis, el més veterà dels artistes de Santiago, li segueix de prop la veu de vent de Jesús Méndez, de la casta que va fundar la gran Paquera de Jerez als escenaris. I com no! Antonio Reyes, el murmuri Dolç de les platges de La Barrosa de Chiclana. Els seus tangos són delícies per als millors paladars. 

El cartell porta compàs tant en palmes i guitarres, perquè els de Jerez estaran abrigallats per Domingo Rubichi, el toc autòcton de San Miguel, i a Antonio l’escortarà el seu propi fill, Nono Reyes. Cap festa s’entén sense bones palmes, per això estaran José Rubichi i Carlos Grilo. 

El festival el presentarà Juan Garrido, mestre de cerimònies de nombroses cites a Andalusia cada estiu, a més de presentador del programa de 7TV Andalucía titulat ALIANDA i popular per les seves entrevistes a Expoflamenco.

Et pot interessar