Grec Festival de Barcelona 2023: Raül Refree / Maria Mazzota /Jordi Oriol (Evoé!)

El ritme de la tarantel·la, una mena d’exorcisme coreogràfic, rellegit en clau contemporània per aquest  investigador incansable del món dels sons, un mag de les paraules i la veu d’una icona musical de la regió de la Puglia.

Diu la tradició que sovint els camperols i camperoles del sud d’Itàlia que treballaven al camp eren víctima de la mossegada de la taràntula i que aquest fet els provocava greus convulsions. Per tal de guarir-los i acompanyar-los, va néixer la tarantel·la, un ritme que segueix les convulsions del malalt, en una mena d’exorcisme coreogràfic. Aquests episodis d’atacs coreomaníacs es reprodueixen per tot Europa sota diferents noms com “el ball de Sant Vito”. Rituals de catarsi col·lectiva que semblen emmirallar-se en el culte bacanal: les pràctiques extàtiques de les Bacants dionisíaques, que, alliberades de les tasques domèstiques (de la vida grisa i apagada) i embriagades del seu vi desinhibidor, fugen de les seves cases i s’endinsen a la natura repetint el crit d’“Evoé!” (fins a l’estat hiperventilat de l’èxtasi) per entrar en trànsit i fusionar-se amb el món salvatge.

Evoé! és un concert que parteix de la tradició musical per tal de fer un recorregut per aquests referents cerimonials de catarsi i possessió col·lectiva. Raül Refree, de la mà del dramaturg Jordi Oriol i la cantant Maria Mazzotta, recreen en clau del nostre temps el “tarantisme”, que cada estiu convoca a la Puglia, el taló de la bota italiana, centenars de persones per ballar la Tarantel·la i participar així en una mena de modern ritual catàrtic.

En aquesta ocasió els tres artistes estaran acompanyats del Cor Plèiade, cor de noies especialitzat en preparar programes a cappella de compositors del segle XX i XXI, tant catalans com internacionals.

Una carta blanca del Festival Grec a Raül Refree

Una coproducció del Grec 2023 Festival de Barcelona, Festival Clàssics i Fira  Mediterrània de Manresa

Amb el suport de Fabra i Coats: Fàbrica de creació 

Direcció i música: Raül Refree

Dramatúrgia: Jordi Oriol

Veu: Maria Mazzotta

Cor de veus: Cor Plèiade

Et pot interessar